Husets historie


GALLERISTENS BERETNING


I 2007 købte jeg – Tom Chrisoffersen / Galleri Tom Christoffersen  – Asger Jorns hus på Læsø af Nanna og Ib Jorn. Huset er i dag sat i stand og bruges af kunstnere, forfattere og forskere og udlejes gennem  airbnb.

Istandsættelsen begyndte i 2008 i samarbejde med Peter Linder og Janne Linder, der samm år blev medejer af huset. 


Det er Asger Jorn der er på vej op igennem Jylland den 31. januar 1964. Ubeset – af en tilfældig medrejsende – køber han Bangsbohave, en ejendom på Læsø med 25 tønder land ud mod havet.

Der går flere år inden Asger Jorn dukker op, og i tæt samarbejde med sin galerist Børge Birch ombygger gården til sit hjem og atelier. Der er en vis ydmyghed over måden og stedet. Beliggende væk fra vejen – nede bag Erland Stoklunds gård – ombygger den nu internationalt kendte kunstner en kostald til sit værksted. Plexiglas bliver sat i taget, en stor pejs bliver som en søjle ført op igennem midteraksen og det gamle høloft omdannes til skriveværksted. Til Ekstra Bladet udtaler Jorn i 1968: "Mærkeligt nok, men det er egntligt det første atelier, jeg har, som er indrettet helt efter mit eget hoved."

Atelierne i Paris og Albisola spillede uden tvivl en langt større rolle i Jorns produktion end Bangsbohave. Ikke desto mindre mener Jacob Thage (Museum Jorn, Silkeborg), at Jorn skabte omkring 40 værker (tegninger og malerier) på Læsø. Og meget tyder på at han følte sig særdeles godt tilpas på øen.


Troels Andersen henviser i sin biografi (bd. 2 Kbh. 97) til nogle af besøgene. Her et par eksempler: " … sejlturen sluttede på Læsø, ledsaget af van de Loos motorbåd. Om bord var foruden de to kaptajner med hustruer, Troels Jorn og to af hans kammerater. Bådene var vellastede med føde og ikke mindst drikke, stemning undertiden forceret munter … resten af sommeren tilbragte Jorn på Læsø." … "Sommeren 71 tilbragte han på Læsø sammen med Nanna som ventede barn."



Den sidste nytårsaften blev også tilbragt på Læsø sammen med familien Birch 1972/73.

Til Lisbeth Bonde fra Wekendavisen udtalte Troels Andersen: "Han havde mistet sit atelier i Paris og ville måske gerne have en form for pied a terre i Danmark, et sted han ikke blev forstyrret. Læsø var endnu ikke blevet mondæn."

Det er ofte kunstnere der flytter grænserne, afsøger nye områder, fordyber sig og finder frem. Så kommer de handlende og formidlerne bagefter. Også i dette tilfælde.

Billedkunstneren Christian Vind havde i 1996 besøgt Jorns forfaldne gård og fortæller sin gallerist om stedet, da han første gang skal til Læsø. Galleristen havde aldrig hørt om stedet - men så Vinds fotografi af de tomme blændrammer og lærreder som "hvid papirfeber".

"Umuligt at købe" - lød beskeden overalt - få måneder senere havde Nanna og Ib Jorn solgt Asger Jorns hus til galleristen. Prof. Erik Steffensen kom forbi galleriet – hørte om købet. Kendte huset. Udbrød begejsret "Så kan den gode historie fortsætte." Og så enkel er idéen. Stedet er nu genopbygget med hjælp fra Villy Frei Krogh og det skal bruges og slides.


Og det med kunstnere på Læsø er blot en lang traditon som fortsætter. Guldaldermaleren P.C. Skovgård besøgte øen allerede i 1849. Senere kom Matinus Rørbye, Lauritz Tuxen, Viggo Johanssen og mange andre. Se mere under: Læsø og kunsthistorien.


Et nyt kapital starter – med stor respekt for kunstneren og alt det de giver os andre.


Galleri Tom Christoffersen er ikke en del af Asger Jorns venner.


– Tom Christoffersen